Op deze woensdag avond wil ik het graag over het volgende hebben wat mij nu al een tijdje bezighoudt.
Deze topic gaat over hardloopwedstrijden. Wat ik steeds meer merk is dat in een relatief korte tijd (bekende) hardloopevenementen steeds meer lopers krijgt.
Om een voorbeeld te noemen. De Valencia Marathon welke jaarlijks november of december plaatsvindt is sinds vandaag (!!) uitverkocht. Terwijl in 2018 nog tot ongeveer 3 maanden van te voren nog voor kon worden ingeschreven voor dat jaar. Dit is een marathon waar bijna 20.000 lopers aan meedoen.
Een ander voorbeeld is een persoonlijke ervaring. De Los Angeles Marathon waar ik dit jaar voor de 3e keer aan zal deelnemen. In 2019 deden er ruim 24.000 lopers aan mee. Dit jaar in 2020 met nog 3 weken te gaan is de marathon uitverkocht met 35.000 (!) lopers en er zijn nog wat startbewijzen beschikbaar en die zullen snel worden gekocht ivm de afgelaste Tokyo Marathon ex-deelnemers. Overigens was het al zo goed als uitverkocht toen deze marathon nog niet was afgelast.
Nog een voorbeeld is de Dublin Marathon. Voor de editie van 2019 kon je je nog inschrijven en werd je gelijk toegelaten voor de marathon. Voor de editie van 2020 is er besloten om het via een lotingssysteem te doen vanwege de vele aanmeldingen. Waar er in 2019 nog 22.500 hardlopers meededen, zijn dat in 2020 25.000
deelnemers. Er waren ruim 35.000 inschrijvingen voor deze marathon (die geen eens uitmaakt van de wereldbekende World Marathon Majors waar voor alle 6 de marathons een loting voor geldt).
En zo kan ik blijven doorgaan met andere opvallende stijgingen in korte tijd.
Ondanks dat ik weet dat de sport in revolutie is op meerdere vlakken (bv. de Nike ZoomX Vaporfly Next%), dus ook qua deelnemers aan hardloopwedstrijden.
Het valt mij persoonlijk en vele anderen heel erg op en wilde dit toch even delen met jullie. Hoe kijken jullie hier tegenaan? Is dit goed voor de sport? Of juist niet? Wordt het zo niet te massaal tijdens wedstrijd ondanks dat het nog steeds een eigen keuze is om ergens aan mee te doen?

Ik ben gewoon benieuwd wat jullie hier van denken. Het lijkt mij interessant om het hier over te hebben, toch?

RunwithMoesy – It will be fun! 😀