Zevenheuvelenloop 2019 zit erop en wat voor een editie was dit!?
Vandaag was het op deze frisse zonnige zondag aan mij de beurt om mijn eerste wedstrijd na de pittige Lissabon Marathon het lopen van wedstrijden op te pakken. (sorry dat die blog er bij in is geschoten).
Ik ging vandaag naar een van mijn leukste hardloopwedstrijden van Nederland, namelijk de Zevenheuvenloop in Nijmegen.
De naam zegt het al, het is een loop met ‘7’ heuvels erin. Ze zijn bij lange na niet allemaal even stijl/hoog maar dat er sprake is van hoogteverschillen is zeker. Dit in combinatie met dat er langs het parcours niet onwijs veel entertainment, publiek, wel de duizenden lopers met mij, het weer over het algemeen niet onwijs lekker is (met uitzondering van vandaag) blijft dit ook een van de pittigste maar niet de langzaamste hardloopwedstrijd.
Ik kwam dan na een uur en een kwartier aan in Nijmegen. Ik wist natuurlijk waar ik mijn auto ging parkeren aangezien dit mijn 6e deelname is, bekend terrein dus. Lekker dicht bij de startlocatie mijn auto kunnen parkeren, vervolgens nog even de laatste handelingen in mijn auto gedaan en tenslotte nog even de warming-up. Er waren al zoveel fanatiekelingen aan het opwarmen.
Persoonlijk had ik er veel zin in want het was sinds de Dam tot Damloop 2 maanden terug dat ik in NL een wedstrijd had gelopen. Maar ik wist aan de andere kant dat ik de laatste weken wel had gelopen maar gewoon rustig aan heb getraind. Daardoor was het lastig voor mij om een idee te hebben waar ik ongeveer sta. De weersomstandigheden waren in ieder geval super. Zo goed heb ik het nog niet eerder gehad tijdens deze loop dus dat zat in ieder geval mee. Maar goed hoe is de vorm van de dag, wat voor effect zal de rustige periode van na de marathon tot deze dag gaan hebben? Allemaal vragen waar ik niet echt antwoord op kan geven maar het gewoon door te lopen zou gaan ervaren.
Zo gedacht, zo gedaan. Om klokslag 13.00 klonk het startschot. Ik start vandaag in startvak blauw wat bijna vooraan is. Eerst de toplopers en startvak grijs en vervolgens mijn startvak. Dat ging vlot en voor ik het wist was ik onder de startboog heen. De eerste paar kilometer gingen goed en na ongeveer 4 km kwam de eerste serieuze klim en tot 5 km ging het behoorlijk omhoog (dit was overigens de 2e heuvel). Vervolgens krijg je tussen de 5 en 10 km nog 3 heuvels die best pittig zijn zo halverwege de wedstrijd. Daar is het mentaal met het weinige publiek en entertainment ook het meest pittig vind ik altijd. Ook ik had het daar vandaag weer best lastig. Ik zat toen te denken aan een tijd rond de 1.05 en verder gewoon niet te veel inleveren en proberen comfortabel te lopen. Lastige combinatie maar in het verleden heb ik gemerkt dat die uitdaging bij de zwaardere wedstrijden wel goed kan uitpakken.
Ik moet zeggen dat ik tegen de 9/10 km mij beter begon te voelen en ik merkte dat ik ook constanter en sneller ging lopen. Even daarvoor kreeg ik een Ohoo balletje met daarin 25 ml sportdrank, zou het misschien daardoor komen dat het beter ging 😜. Nadat ik tussen 10 en 11 km nog een pittige heuvel had doorstaan ging het daarna zo goed als bergafwaarts en dat liep echt zo lekker. Na ongeveer 11,5 km liepen we het mooie natuurgebied uit om via het verharde wegdek richting de finish in Nijmegen te lopen. Ik kan jullie zeggen dat Moesy vleugeltjes had, het leek net alsof ik vloog. Vooral de laatste 2 km gingen bizar snel. Toen zag ik al een paar km voor de finish dat er een mooie tijd in zou zitten en misschien zelfs… durf het haast niet te zeggen/geloven… (pr….)
Nou de laatste bocht naar rechts en dan de laatste paar honderd meter richting de finishboog……. en ja hoor met een laatste sprint kom ik toch in een mooie tijd over de finish. Even goed uithijgen, wat gezellige mensen gezien en vervolgens mijn medaille opgehaald en gelijk doorgelopen om mijn medaille te laten graveren. Dit keer een primeur qua soort medaille want we kregen tijdens deze editie een houten medaille (gemaakt van geperst afvalhout) en het lint van gerecyclede PET-flessen in het kader van milieubewust en duurzaamheid. Tjah, het is weer eens wat anders en lekker licht om de nek 😉
download.png
Voldaan keerde ik weer terug naar huis en nu zit ik dit enthousiast met de nodige vermoeidheid van deze lange sportieve en mooie hardloopdag te schrijven.
Uiteindelijke tijd bleek 1.01.19 te zijn en dit is zeker een PR!! Nog nooit liep ik sneller op een 15 km afstand en dan tijdens een wedstrijd als deze dat gewoon even doen 💪🏾
Schermafbeelding 2019-11-17 om 18.23.43Schermafbeelding 2019-11-17 om 19.09.13
Onderstaand een overzicht van de afgelopen edities en gelopen tijden:
2013 1.24.17
2014 1.09.11
2015 1.07.21
2016 1.10.54
2017 1.01.57
2019 1.01.19
Een hele mooie vooruitgang op deze wedstrijd maar ook in mijn hardloopprogressie.
Een enerverende hardloopdag en best memorabel. Met nieuwe dingen zoals de Ohoo balletjes met sportdrank, een medaille gemaakt van geperst afvalhout en een lint van gerecyclede PET-flessen, de kersverse wereldrecordhouder op de 15 km bij de vrouwen die het oude wereldrecord op deze afstand met 2 minuten verbeterde in voor Letesenbet Gidey pas haar 2e wegwedstrijd!!
Bizar maar het heeft allemaal vandaag plaatsgevonden en ik heb het allemaal mogen ervaren.
Via dee weg feliciteer ik ook alle andere toppers die tijdens de Zevenheuvelenloop en -nacht zijn gefinisht of als je ergens anders hebt gelopen! (Y)
Ik ga even goed bijkomen van deze mooie hardloopdag!
RunwithMoesy – It will be fun! 😀